Skip to main content

Karikaturista Václav Šípoš vystavuje v galerii

  • 13. září 2016

Přerov – Karikaturista a portrétista Václav Šípoš je rád, když může svá díla vytvářet „přímo v akci". Aby co nejvěrněji zachytil objekt svého zájmu, stojí pod podiem hudebníka, jehož chce zvěčnit, a po celou dobou koncertu pracuje.

Portréty, ilustrace a karikatury tohoto svérázného umělce mohou v těchto dnech obdivovat návštěvníci Galerie města Přerova. Výstava prací potrvá do 25. září.

Kreslíř a profesionální karikaturista Václav Šípoš fotografuje a vytváří animované vstupy k seriálům a pohádkám pro ostravské televizní studio. Jeho nejoblíbenější „disciplínou" je ale rychlokresba.

„Ve svých letech jsem ještě nedošel tam, kde by bylo umění. Umě ní – to znamená, že u mě není. Mám rád živou kresbu, takový ten rychlý soudní záznam. Rychloportréty – to je moje lopata. Vyžvýkávám se – a buď narazím, nebo ne," svěřil se na vernisáži výstavy Václav Šípoš.

 

Věnuje se i aktům

Umělec je od roku 2001 je na volné noze a živí se výtvarnou činností. „Převážně jsou to portréty, které kreslím tuší, rozmývám vodou nebo používám akvarelové barvy. Kreslím nejraději perem, momentálně se věnuji i aktům a kreslení figur v ostravském ateliéru," dodal.

 
Václav Šípoš pořizoval přímo na vernisáži své výstavy v Přerově rychloportréty lidí, kteří o to projevili zájem. Podle něj je takový záznam mnohem autentičtější, než kdyby vycházel jen z fotografie.

„Když kreslím karikaturu, tak se musí jen podobat. Což vyplyne z osobního kontaktu a ne při obkreslování fotky," uzavřel.
Pomůžeme vám začít s angličtinou! Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021.